För den som är gravid kan stödstrumpor eller stödstrumpbyxor göra stor skillnad. På grund av den extra ansträngningen det innebär att vara gravid så ökar risken markant för att ben, vader och fötter ska svullna upp – och där kan stödstrumpor eller stödstrumpbyxor göra stor skillnad. Det är inte bara den extra vikten ställer till det; graviditeten påverkar hormonerna vilket bland annat får som följd att blodet cirkulerar sämre. Det är en hel mängd olika saker som samverkar under graviditeten för att försämra blodcirkulationen och markant öka risken för att man ska drabbas av åderbråck. Stödstrumpbyxor är ett enkelt – och billigt – sätt att lindra risker och besvär på. Alldeles då förutom att ben och fötter ser bättre ut utan svullnader.

 

Många valmöjligheter

Stödstrumpor eller stödstrumpbyxor, vad är bäst? Valet mellan stödstrumpa eller stödstrumpbyxa är egentligen ett ickeval, eftersom det viktiga är kompressionsnivån. Hur pass mycket kompression du behöver beror på hur stora dina besvär med blodcirkulationen är. Men även om du inte märkt av några problem så är det ändå bra att använda sig av stödstrumpor med lättare kompression – det är alltid bäst att förebygga, så att problemen när eller om de väl kommer inte blir lika jobbiga.

 

Hur katten får man på sig dem?

Ett problem med stödstrumpor och stödstrumpbyxor är att många får svårt att få på sig dem ju längre graviditeten fortskrider, samtidigt som behovet av att använda dem ökar. Det finns ingen enkel lösning på problemet, utan det är bara att acceptera att det kommer att bli jobbigare och jobbigare att få på sig dem. Det allra bästa är om det finns någon i ens närhet som kan hjälpa en att få på sig dem. Annars får man kämpa lite och ta det i etapper: först själva fotdelen, och sedan resten av strumpan.