Kan man använda sin hörsel för att bli en bättre bordtennisspelare? Det kanske inte är det första man kommer att tänka på, men vi människor är som bekant byggda med flera olika sinnen och ju fler av dem vi kan använda, desto större utväxling kan vi få.Movie Carol (2015)

Hörsel, smak, känsel, syn och tal var de sinnen som Aristotoles slog fast redan några hundra år innan Jesu födelse. Därefter har fler möjliga sinnen tillkommit och nuförtiden pratar man ofta om sju sinnen, ibland ännu fler.

Vissa är såkalrt mer framträdande när det kommer till att du ska briljera vid bordtennisbordet. Syn och på så sätt rekationsförmåga, känsel i form av att komma rätt till bollen och ett väl intränat musikminne är basala bitar. Men kan man även använda sin hörsel? Svaret är ja.

Hörseln komer såklart aldrig att bli det sinne som är det allra viktigaste, men det kan definitivt ge dig fördelar vid ett bordtennisbord. Bland de mer självklara saker är till t.ex. att man kan upptäcka söndriga bollar eller rack genom att höra att du får en oren träff. En söndrig boll knastrar när den rullar och sprucket trä ger en mer dov träff.

De som har fördjupat sig i mental träning har dock kommit fram till att hörseln är mer dominant för vissa, och då i form av rytm. Vissa typer av spelare behöver få in en viss rytm för att prestera som bäst, vilket man t.ex. kan få genom att studsa bollen eller att spela i ett visst tempo. Tennisspelare är ju vana ”studsare”, något man kanske inte ser lika ofta vid ett bordtennisbord. Dock kan man få in ett rytm även på helt andra sätt, t.ex. genom mönstret man rör sig på eller hur hårt man går på bollen.

Så nästa gång spelet inte går precis som du vill runt bordtennisbordet, så behöver du kanske inte direkt skylla på en dålig dag, du kanske bara måste hitta rytmen.